Kulturkarnevalen 2022

Kulturkarnevalen är en en festival för ungdomar i åldern 13-19 år. 

I år firar Kulturkarnevalen 20 år med olika happenings under året! Höjdpunkten är en jubileumskarneval med fullspäckat program, som ni INTE vill missa!  Höstens största händelse mellan 10 och 13 november i Borgå! 

VAD HÄNDER

Under fyra dagar i november bjuder vi på olika labb (workshopar) inom olika konstformer, aktiviteter, konsert och härligt avslappnande karnevalhäng med andra ungdomar! 

VAD ÄR LABB?

Du anmäler dig i förväg till ett labb. Det finns labb inom scenkonst, musik, dans & rörelse, multimedia, bildkonst osv.

KVÄLLSAKTIVITETER & DROP IN

Det finns olika olika drop in aktiviteter att delta i kvällstid, t.ex icebreakers, debatter, e-sport, olika spel osv. På fredagskvällen kan man besöka ungdomsgården Zentra i Borgå, där det blir disco – musik, dans, uv-ljuskonst.

INKVARTERING

Deltagarna övernattar i Lyceiparkens skola i Borgå. 

TRANSPORTER

Samtidigt som du anmäler dig kan du meddela om du behöver transport och varifrån. 

ANMÄLNING & AVGIFTER

Avgiften är 60 € och för medlemmar i Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS är den 50 €. Du kan bli medlem elektroniskt i FSS på skolungdom.fi. Deltagaravgiften är lika för alla anmälda, oberoende av var man bor.

FÖR ALLAS TRIVSEL

Kulturkarnevalen är ett drogfritt evenemang. Kulturkarnevalens alla aktiviteter är helt fria från alkohol och droger. Vi tolererar inte att någon dricker alkohol eller tar droger under sin vistelse under Kulturkarnevalen eller på resan till och från karnevalen.
Upptäcker vi att någon deltagare brutit mot detta kommer vi att kontakta anhöriga och så fort som möjligt skicka hem deltagaren. En sådan hemresa bekostas av deltagaren själv, eller dennes vårdnadshavare. Skolområdet är en rökfri zon.

KULTURKARNEVALEN SOM EN KURS?

Vi önskar att man på andra stadiet funderar på möjligheten att erbjuda deltagande i Kulturkarnevalen som en tillämpad kurs. Under åren har många hundra studerande begärt kursintyg efter avslutad karneval. Ett labb är cirka 12 hela timmar, därtill kommer labbpresentationer.

Vi kan skriva ett kursintyg åt elever som vill ansöka om att få labbet godkänt som en tillämpad kurs. Ta i så fall kontakt med oss via e-post.

KK PODD

HÄR kan du lyssna på vår podd om vad Kulturkarnevalen är och varför det är så himla kul att delta. I poddarna deltar konstnärliga ledaren Gusse Andersson, deltagare och labbledare.

SAMARBETSPARNERS OCH FINANSIÄRER 2022

Kulturkarnevalen arrangeras tillsammans med Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS i samarbete med bl.a. Borgå stad, Borgå Folkakademi-Akan, Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, Folkhälsan, Nylands Svenska Ungdomsförbund NSU, School of Gaming och UngMartha

Svenska Kulturfonden är huvudfinansiär. Övriga bidragsgivare är: Undervisnings- och kulturministeriet, Konstsamfundet, Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, Stiftelsen Tre Smeder, Waldemar von Frenckells stiftelse och William Thurings stiftelse.

HISTORIEN OM KK

Kulturkarnevalen är ett årligen återkommande evenemang för skolungdomar och har arrangerats nitton gånger på olika ställen i Svenskfinland och under coronapandemin som hybridevenemang.

Kulturkarnevalens syfte är: ”främja konst och kultur bland unga på svenska och erbjuda deltagarna möjlighet att prova på olika kulturuttryck. Karnevalen skall innehålla traditionella konstformer men även nyskapande kulturyttringar. Karnevalen skall uppmuntra till kontaktskapande över regiongränserna och genomsyras av respekt och ödmjukhet.”

Kulturkarnevalerna har arrangerats i Grankulla (2003, 2004, 2007, 2016), Korsholm (2005), Jakobstad (2008), Pargas (2006, 2009), Borgå (2010), Närpes (2011), Karis (2012), Lovisa (2013), Vasa (2014), Kimitoön (2015), Karleby (2017), Mariehamn (2018) Ekenäs (2019), hybridversion (2020), Grankulla och online (2021)

Läs mera om karnevalens historia och kolla bilder från tidigare evenemang här 

 

Bubble character